dijous, 6 de febrer del 2014

Consulta 2014. Primera ronda: l'Esquirol


Santa Maria del Corcó (o l'Esquirol) és un municipi d'Osona, situat al  Cabrerés, que inclou 4 pobles: Santa Maria del Corcó/l'Esquirol, Cantonigròs, Sant Julià de Cabrera i Sant Martí Sescorts.

Des de fa anys, entre els vilatans es discuteix sobre el nom del poble.
Alguns, són partidaris del nom tradicional, l'Esquirol, que vindria d'un mas situat a l'antic camí ral de Vic a Olot, on hi havia un esquirol engabiat, i que popularment es coneixia com a l'hostal de l'esquirol.
D'altres, segurament per qüestions religioses són més partidaris del nom oficial, Santa Maria del Corcó, que és el nom de la parròquia.

Tot aquest debat hauria d'acabar el proper 23 de febrer, quan els ciutadans del municipi estan cridats a consulta sobre quin dels dos noms volen que sigui l'oficial del municipi, (ui si se n'assabenta el Margallo!).

Vist des de fora, m'inclino per donar suport al nom de l'Esquirol. No tant per ser contrari als noms religiosos, sinó per qüestions de memòria històrica. Segons la tradició el 1852, durant una vaga en una fàbrica de teixits als pobles industrials de la vora (no està clar si a Manlleu o a Roda de Ter), vilatans de l'Esquirol van anar a treballar substituint els vaguistes. Des de llavors, la paraula, esquirol s'ha usat per a referir-se a tots aquells que no secunden una vaga.
Guanyi el nom que guanyi, el que està clar és quementrealguns repeteixen el matra que el 9 de novembre no hi haurà consulta, la gent de Santa Maria del Corcó - l'Esquirol poden dir amb tota certesa que el 2014 serà l'any de la consulta.

1 comentari:

  1. LA clau és la participació. El 95% d'abstenció a les xemeneies de Sant Adrià fa mal

    ResponElimina